Дърва за тази зима ще има, увери пред БНР Мирослав Маринов - зам.-министър

...
Дърва за тази зима ще има, увери пред БНР Мирослав Маринов - зам.-министър
Коментари Харесай

Зам.-министър Маринов увери: Дърва за тази зима ще има

Дърва за тази зима ще има, увери пред БНР Мирослав Маринов - зам.-министър в Министерство на земеделието и храните с сектор " Гори ".
След миналогодишната нервност с дървата за огрев, за тази година той успокои:
" Тази година пазарът се успокои, горивата са на естествена цена. Задоволяването на популацията върви ритмично, нямаме проблеми по места, даже имаме преизпълнение на количествата от предходната година, която беше изключителна. Още от пролетта започнахме да задоволяваме популацията ритмично с дърва за огрев. Към този миг данните демонстрират, че вече над 47% ние сме задоволили от количествата, които са декларирани при нас. Имаме налични количества на склад, които чакат хората да си ги закупят ".
По думите му миналогодишното презапасяване с дърва ще е от изгода за тази зима. 
" За тази година са предвидени 1,422 млн. пространствени кубика дърва. От тях към 300 хиляди пространствени кубика са продажба на корен. От склад сме планували 1,130 млн. кубика. Ще има задоволително. Има дърва. Няма напрежение на никое място по места ", безапелационен бе Маринов. 
Кметът на Чепинци Мустафа Брахимбашев съобщи, че тази година проблем с дървата нямат. Според него обаче има някои законови " недомислици ", които обслужват ползите на някои компании. Той прикани да не се товарят хората с " непотребни нелепости ": 
" Тази година няма проблем с дървата, само че цената мисля, че е прекомерно висока. Мисля, че това идва от високите държавни такси, които плащаме на Горско стопанство. В момента дървата вървят от 1200 до 1400 лева. с транспорта за 10 кубика букови дърва, което е високо ", акцентира кметът. 
Според зам.-министър Маринов обаче тази цена е естествена.
" Цените при нас са разнообразни и зависят от мястото на извличане на дървесината, типа на дървесината, превоза до обитаемото място. В планинските села, в отдалечените региони цената е по-ниска в сравнение с в регионалните градове - това си има своето пояснение, тъй като там локалното население обичайно и заплащането е по-ниско, и тези хора работят в горите и аз считам, че тази политика е вярна и тези хора би трябвало да получават дървесина за огрев, за лични потребности на по-ниска цена ", изясни той.
Според него хората би трябвало да могат да получават толкоз дърва, колкото са им нужни, с цел да се отопляват през целия зимен интервал, и да няма ограничаване в количеството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР